Wat is mediation?
Mediator of naar de rechter?
Voor wie is mediation geschikt
Hoe verloopt de procedure?
Voorbeelden
Wie?
Kosten
Veel gestelde vragen
Links

Aangesloten bij het:


Nederlands
Mediation
Instituut

Mediation
Gilde

 

Voorbeeld B

Carla en Tim willen gaan scheiden..Carla en Tim zijn 16 jaar getrouwd en ze hebben 3 kinderen; Pim, Chantal en Karin. Tim werkt fulltime als vertegenwoordiger en Carla werkt parttime bij een accountantskantoor. Er is een situatie ontstaan waardoor er geen vertrouwen meer in elkaar is en ze besluiten te gaan scheiden.

Carla wil haar toekomst veilig stellen financieel en de zorg voor de kinderen totaal op zich nemen. Tim wil ook voor de kinderen zorgen en heeft absoluut geen zin om financieel voor zijn toekomstige ex-partner te gaan zorgen omdat hij vindt dat het allemaal haar schuld is.

De periode die volgt na het besluit te gaan scheiden zit vol met verwijten, schuldvragen en onzekerheden. Tim krijgt het aanbod via zijn werk om zich bij te laten staan door een advocaat en Carla voelt zich ook genoodzaakt zich te wenden tot een advocaat voor haar zelf. Er volgen een aantal oriënterende gesprekken met behulp van de advocaten.


Op een gegeven moment geeft Carla aan dat ze geen zin heeft in dure advocaten en procedures vol met moddergooien en ze stelt voor aan Tim om naar een mediator te gaan. Na een aantal bijeenkomsten wordt de lucht steeds helderder om Tim en Carla. Ze gaan inzien wat nu echt hun belangen zijn en waar nu daadwerkelijk de pijn zit van hun conflict.

Standpunt Carla: Tim zal de maximale alimentatie moeten betalen en hij mag de kinderen eens in de twee weken een weekend hebben maar dan wel op vaste tijden en als hij zich er niet aan houdt heeft Tim pech gehad. Daarnaast eist ze haar deel van de boedel op en geeft ze te kennen dat ze in het huis moet blijven wonen aangezien het voor Tim als man alleen een stuk eenvoudiger is om woonruimte te vinden.

Standpunt Tim: Tim wil geen alimentatie betalen en wil het huis verkopen. Daarnaast wil hij de kinderen veel vaker zien dan eens een weekend per twee weken.

Belangen Carla: Een goede relatie met de kinderen en een basis om verder te kunnen leven zonder Tim. Daarnaast is een groot belang voor haar dat ze de familie en vrienden van Tim kan blijven zien daar ze daar in de loop der jaren een hele goede band mee heeft opgebouwd. De moeder van Tim is bijvoorbeeld actief als oppasoma en Tim's beste vriend werkt bij haar op kantoor. En natuurlijk de relatie met Tim, die wil ze voortzetten al is het wel op een ander niveau.

Belangen Tim: Een goede relatie met de kinderen en net als Carla een basis om verder te kunnen leven. Daarnaast is het voor Tim belangrijk dat hij zijn huidige werk kan blijven doen en wil hij zijn broer niet opzadelen met een loyaliteitsconflict. En natuurlijk een relatie met Carla als co-ouder.

Oplossing:

Tijdens de bijeenkomsten zijn de echte pijnpunten in de relatie van Tim en Carla naar boven gekomen, zaken waar ze eigenlijk nooit over hadden gesproken. De pijnpunten binnen hun relatie komen boven tafel en worden benoemd.

Ze geven er blijk van veel respect voor elkaar te hebben en stellen als grootste belang dat ze een situatie kiezen die voor hen gezamenlijk de beste is en dan met name voor de kinderen. Daarnaast trekken ze al snel de conclusie dat een blijvende strijd tussen beiden geen van de betrokkenen goed doet, sterker nog; het is erg schadelijk, met name voor de kinderen.

De kinderen blijven op hun huidige school, Tim zoekt een woning binnen een straal van 5 km van de huidige woning zodat er een co-ouderschap kan worden opgezet. Carla gaat in de week dat de kinderen er niet zijn meer werken en heeft dan ook minder alimentatie nodig. Tim gaat iets minder werken en regelt met zijn moeder goede afspraken omtrent de oppas als Tim niet in staat is de kinderen van school op te halen. Carla blijft in het thuis wonen en zal Tim dan ook "uitkopen". Ze besluiten dat er met een betalingsregeling, die voor beide partijen belastingtechnisch de meest gunstige is, maandelijks een bedrag wordt overgemaakt.

Alle afspraken die gemaakt worden door Carla en Tim worden op hun verzoek in een convenant vastgelegd. Dit convenant sturen ze naar een advocaat die e.e.a. op de rol zet bij de rechtbank die uiteindelijk de scheiding officieel maakt.

Bedrijf versus Bedrijf, "Jan Metaal" versus " Karel de Bouwer".

Wie?


 
 Bergerothweg 2  -  6039 AM Stramproy / Weert  -  Tel: 065 164 11 14  -  info@probleemmanagement.nl